Intretinere bicicleta – 7 greseli pe care obisnuiesti sa le faci!

Intretinere bicicleta – 7 greseli pe care obisnuiesti sa le faci!

„Intretinere bicicleta in 7 pasi simpli!” este un articol dedicat celor care merg cu bicicleta in fiecare zi, si care isi ingrijesc bicicleta acasa. Daca te afli in aceasta categorie, am alcatuit o lista cu greseli comune, pe care obisnuiesc sa le faca persoanele care fac intretinere bicicleta acasa.

Intretinere bicicleta in 7 pasi simpli

1. Nu strange suruburile mai mult decat trebuie 
Fie ca este vorba despre suruburile de la angrenaj, sau de suruburile de la pipa, ele trebuiesc stranse cu „simt de raspundere”. Ideal este sa le strangeti cu o cheie dinamometrica, astfel veti fi siguri ca nu va fi nici o problema. La bicicletele moderne, este recomandat sa strangem suruburile mici de la tija de sa, maneta de frana sau pipa cu 5 Nm. Nu vei putea face acest lucru fara o cheie dinamometrica. Suruburile de la etrierele de frana sunt si ele in pericol. Daca nu vrei sa investesti intr-o cheie dinamometrica, nu folosi imbusuri cu manere lungi. Foloseste imbusuri in „y„, sau un multitool.

2. Nu incerca sa centrezi roata doar strangand spitele! 
Desi la prima vedere pare un proces simplu, sa centrezi o roata poate fi o provocare, mai ales daca nu intelegi intru totul cum functioneaza. Aminteste-ti ca pentru a trage janta stanga-dreapta trebuie sa si desfiletezi niplurile de pe partea opusa. Rare sunt situatiile in care poti centra o roata doar strangand unele spite.Daca ti se distruge vreun niplu in proces, deja ai ajuns prea departe. Du-o la un mecanic sa o repare.

3. Nu ignora limita de uzura a jantei!

Jantele care sunt pentru frane pe janta vor avea un „sant” de aproximativ 3 mm care are rolul de a indica uzura ei. O data cu uzura perechilor de saboti, o sa se uzeze si peretii jantelor. Daca vezi ca acea adancitura de pe janta dispare, ia in considerare sa inlocuiesti janta. Daca jantele pe care le ai nu au indicatori de uzura, poti afla uzura jantei masurand-o cu un subler. Pune 2 capete de spita pe ambele parti ale peretelui jantei si masoara latimea cu sublerul. Daca este mai mica de 5 mm, va trebui sa schimbi jantele.

4. Nu uita sa pui vaselina si pe tija de sa!

Fie ca folosesti o tija de aluminiu pe un cadru de otel, sau o tija de carbon pe un cadru de aluminiu, nu uita ca periodic trebuie sa gresezi si tija de sa. Daca uiti sa faci acest lucru, risti ca tija sa se „sudeze” in cadru si sa nu o mai poti scoate. Daca ai un cadru sau o tija de carbon, tine minte ca ai nevoie de vaselina speciala pentru carbon. Nu da cu vaselina clasica pe carbon.

5. Nu pune pedalele fara vaselina!

Sa montezi o pereche noua de pedale poate fi una dintre cele mai simple operatiuni. Pedalele au sensuri de infiletare diferite, asa ca aminteste-ti cand le desfiletezi pe cele vechi, ca ambele se desfac tragand de cheie dinspre ghidon spre sa. Pentru a le monta pe cele noi, trebuie sa te uiti la inscriptia de pe capatul axului, L(left) si R(right), pune vaselina pe filet si infileteaza-le. Trebuie sa infiletezi macar jumatate de filet cu mana, fara cheie. Daca acest lucru nu este posibil, nu forta filetul, risti sa strici bratul pedalier. Verifica inca odata ca pedala cu inscriptia L este pe stanga si cea cu inscriptia R este pe dreapta. Sensul de infiletare, pentru ambele pedale, este din spre sa spre ghidon.

6. Nu uita sa verifici presiunea din cauciucuri!

Cel mai comun motiv pentru pana este presiunea neadecvata din cauciucuri. Nerespectand presiunea recomandata risti sa faci „Snake Bite”. Cand vei trece peste o bordura sau o groapa, anvelopa se va turti, iar camera se va taia intre peretii jantei si marginea ascutita a bordurei. Este recomandat sa ai o pompa cu manometru, si sa verifici o data la 2 saptamani presiunea.

7. Nu pedala cu un lant uzat!

Daca folosim bicicleta zilnic, sau pentru ture lungi, trebuie sa verificam periodic uzura lantului. Acest lucru se face cu o Lera (ca in poza de mai jos). Daca nu sunteti dispusi sa investiti intr-o astfel de scula, puteti cere ajutorul atelierului de cartier. La COBI Bicycle astfel de constatari sunt gratuite. Daca vei pedala cu lantul uzat vei grabi si uzura foilor, a pinioanelor si a rotitelor de schimbator. Totodata, un lant uzat va afecta schimbarea vitezelor. Ca o regula generala, un lant intretinut, ar trebui sa te tina intre 2500-3000 de km. De obicei pentru curatarea lantului se foloseste un dispozitiv curatare lant bicicleta. Trebuie mentionat ca acest lucru poate diferi de la biciclist la biciclist. Durata de viata a lantului va fi influentata de stilul tau de pedalat (esti un rider agresiv, sau unul casual), de conditiile in care pedalezi (iesi cu bicicleta doar in zilele frumoase, sau pedalezi si pe ploaie si pe zapada) si de regularitatea cu care il cureti. Daca nu stii nimic despre curatare lant bicicleta, arunca un ochi pe articolul de pe blogul nostru.

Pe cate dintre greselile de mai sus le-ai facut macar odata, in timp ce iti faceai intretinere bicicleta?

Suport clienti Luni-Vineri 12:00-20:00

0771470482 info@cobibicycle.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!