Exista doua motive pentru care oamenii se apuca de pedalat: sa salveze timp si sa faca miscare. Ce te faci insa cand pedalatul devine o pasiune? Mergi si vara si iarna, si pe ploaie si pe vant pe bicicleta. Oricat de mare ar fi insa dorinta de a pedala in tot timpul anului indiferent de anotimp, exista totusi niste limite pe care vremea ni le impune. E bine totusi ca aceste limite pot fi depasite cu echipamentul potrivit.
Acest articol va fi unul de sezon si se va adresa in special celor care sunt mai noi in ale pedalatului si inca nu stiu care sunt lucrurile necesare de care au nevoie pentru a trece cu brio peste sezonul ploios. De asemenea, se potriveste si pentru cei care cauta solutii sa isi imbunatateasca confortul pe bicicleta in acest anotimp.
Pentru a trece cu brio de acest sezon trebuie acorzi atentie sporita la 4 aspecte:
- Echipeaza-ti bicicleta corespunzator.
- Echipeaza-te corespunzator.
- Invata sa eviti „capcanele” din carosabil.
- Ingrijeste-ti bicicleta dupa fiecare tura prin ploaie.
- Echipeaza-ti bicicleta corespunzator. Ca sa poti pleca la drum linistit, ai nevoie de accesorizarea bicicletei corespunzator. In primul rand, ai nevoie de aparatori de ploaie. Acestea te vor ajuta sa nu te stropesti din cap pana in picioare, sa nu iti sara apa de pe carosabil in ochi si sa nu „ingropi” bicicleta de noroi si apa murdara. In al doilea rand, ai nevoie de lumini. Toamna se insereaza mai repede, iar probabilitatea de a te prinde noapte pe strada este mare. Pentru a micsora riscul de a suferi vreun accident, asigura-te ca ai mereu cu tine lumini fata spate si elemente reflectorizante pe bicicleta. Indiferent ca ai un reflectorizant pentru picior, sau reflectorizant pentru spite, mereu va fi de ajutor sa le ai cu tine. Ideal ar fi sa le ai pe ambele. Ia in considerare sa iti montezi anvelope mai groase. Spre exemplu, daca folosesti anvelope de 25mm latime, considera sa treci la unele de 28mm. De asemenea, nu umfla anvelopele la maxim. Verifica presiunea recomandata care este scrisa pe anvelopa si umfla anvelopa la presiunea minima recomandata. Aceste doua masuri iti vor creste aderenta considerabil. Tine minte totusi ca o anvelopa prea desumflata (mai jos de minimul recomandat) poate creste sansele de a face pana (snake bite).
- Echipeaza-te corespunzator. Cumpara-ti o geaca impermeabila care sa aiba protectie la vant. Daca nu poti sa faci asta inca, cumpara-ti macar o pelerina poncho. E de ajutor la nevoie, desi cand bate vantul o „zboara” de pe tine. De asemenea, foloseste incaltari impermeabile si o husa pentru casca. Husa te va proteja de ploaie, de vant si iti va creste si vizibilitatea, deoarece majoritatea huselor au elemente reflectorizante. De asemenea, manusile impermeabile sunt de mare ajutor. Daca nu ai unele inca, considera sa investesti intr-o pereche care sa fie si impermeabila si cu protectie la vant. Acestea le vei putea folosi si dupa ce va trece anotimpul ploios si va veni iarna.
- Invata cum sa eviti „capcanele” din carosabil. Pe timp de ploaie orasul devine mai periculos. La fiecare colt te pandeste cate o capcana. Cele mai des intalnite si mai usor de evitat sunt urmatoarele: sinele de tramvai. Pe timp de ploaie devin si mai alunecoase, prin urmare, cand traversezi sinele de tramvai pe bicicleta, fa-o perpendicular pe sina de tramvai, altfel risti sa iti alunece roata si sa pierzi controlul. Evita curbele stranse, sau franele pe zonele cu asfalt vopsit (zone cu marcaje pentru parcare sau treceri de pieroni). Aceste zone devin mult mai alunecoase pe timp de ploaie. Nu trece cu bicicleta prin gropi umplute cu apa. De obicei apa este murdara si nu iti dai seama ce se ascunde sub apa. Poate fi o groapa mai adanca decat pare, sau un gratar prost asezat, iar acest lucru ar putea sa iti provoace un accident grav. De asemenea, evita suprafetele de asfalt pe care s-a scurs ulei sau vreun altfel de combustibil petrolier. Vei recunoaste aceste zone dupa aspectul de „curcubeu” pe care il va avea ochiul de apa din fata ta.
- Ingrijeste-ti bicicleta dupa fiecare tura prin ploaie. Este important ca dupa ce ai mers cu bicicleta prin ploaie sa iti cureti bicicleta. Cel mai important pas este curatarea lantului bicicletei, a pinioanelor si a foilor, dupa care lubrifierea lor. Pentru curatarea lantului, va recomand sa folositi un dispozitiv curatare lant bicicleta. Facand acest lucru curatarea lantului nu va mai fi o corvoada, va deveni o activitate simpla si curata. Din cand in cand, verifica uzura sabotilor de frana. Pe timp de ploaie acestia se vor uza mult mai repede decat in conditii uscate. Indeparteaza cu o carpa uscata apa de pe cadru. Apa este coroziva, iar daca nu acordam atentie acestui aspect vom constata ca dupa un sezon ploios vopseaua de pe cadru va avea de suferit, iar mai departe va aparea rugina sau urmele de oxidare ale cadrului. Un alt aspect important este lubrifierea cablurilor de frana si de schimbator. Daca va intra apa pe camasi, in scurt timp va aparea coroziunea cablurilor. Lubrifierea le va proteja de coroziune, si in acelasi timp va imbunatati performanta franelor si a schimbatoarelor.