Cu totii stim ca indiferent de grupul din care faci parte, mereu vor aparea mituri despre persoanele din acel grup. Mersul pe bicicleta te face sa transpiri, soferii nu respecta biciclistii, motociclistii depasesc prin dreapta. Este adevarat ca in unele cazuti aceste afirmatii sunt adevarate, insa aceste lucruri nu sunt general valabile. Cate grupuri, atatea mituri.
In anul care a trecut am interactionat cu multe persoane care aveau prejudecati despre biciclete si biciclisti. Unele mituri le-am auzit mai rar, altele mai des. Inevitabil, mi-am construit o lista mintala cu toate aceste mituri despre biciclisti si biciclete, pe care o voi imparti cu tine in articolul de mai jos.
Te intrebi care sunt cele mai comune 7 mituri despre biciclete si biciclisti din 2017? Afla din lista de mai jos:
1.Bicicletele sunt scumpe!
Daca raportam pretul bicicletelor din ziua de astazi la conditiile de piata de acum 100 de ani, vom observa ca valoarea unei biciclete a cam ramas aceeasi. Atunci, valoarea unei biciclete decente ajungea cam la valoarea unui salar lunar. Acum, in 2017, valoarea unei biciclete decente este undeva intre 1.500-2.000 de lei. Observam ca raportul a ramas constant.
2. Strazile sunt pentru masini, nu pentru biciclete!
Neadevarat. Doar autostrazile sunt facute in special pentru masini, iar cum in Romania nr. autostrazilor este neglijabil, putem spune ca drumurile sunt si pentru ciclisti. Lasand gluma deoparte, oricum majoritatea drumurilor sunt facute de dinainte ca masinile se apara. Iar un alt aspect ar fi faptul ca bicicletele au fost populare primele, iar apoi au aparut masinile.
3. Biciclistii ar trebui sa mearga pe marginea benzii de circulatie, cat mai la dreapta!
Este recomandat ca biciclistii sa pedaleze la cel putin 50 de cm. de bordura de la marginea benzii de circulatie. Facand acest lucru, vor fi mai feriti de accidente decat daca ar merge lipiti de bordura. In primul rand, mergand pe toata banda, vor fi mai vizibili pentru soferi, iar acestia ii vor depasi regulamentar. Neputand sa faca o depasire fortata, biciclistul nu va ajunge inghesuit intre bordura si masina. In al doilea rand, in orasele noastre exista foarte multe guri de canal neastupate, sau cu grilajul asezat gresit, in directia de deplasare. Aceste „capcane” sunt de obicei construite la marginea benzii de circulatie. Evitand deplasarea pe marginea benzii, evitam si gurile de canal, care ne pot aduce accidentari grave.
4. Biciclistii ignora culoarea rosie (si regulile de circulatie)!
Unii dintre ei fac asta, si ar trebui sa le fie rusine ca pun atat viata lor in pericol, cat si libertatea soferilor. Totusi, nr. de soferi care trec pe rosu, si cauzeaza un accident, este mai mare decat procentul de biciclisti care trec pe rosu si cauzeaza un accident. Cel mai probabil soferii care trec pe rosu cu masina, vor trece si cu bicicleta si viceversa.
5. Mersul pe bicicleta te face sa transpiri!
Multe persoane sustin ca nu merg pe bicicleta deoarece transpira. Este adevarat ca in unele situatii vei transpira cand mergi pe bicicleta, dar asta se intampla cand:
- Te imbraci prea gros. Pentru a evita aceasta situatie, respecta regula de aur a imbracatului. Foloseste intotdeauna cel putin 3 straturi. Astfel, vei putea sa mai dai jos din haine pe masura ce te incalzesti. Acest lucru se aplica si daca pleci dimineata de acasa, cand este mai racoare, si te intorci dupa masa, cand inca este cald. Avand 3 straturi subtiri, in defavoarea a 2 groase, te va ajuta sa iti reglezi temperatura corpului dupa bunul plac.
- Te fortezi prea tare cand pedalezi. Pentru a evita sa iti suprasoliciti muschii si sa te incalzesti/transpiri, ai nevoie de o bicicleta cu viteze. Daca ai viteze la bicicleta ta, invata sa le folosesti, daca nu ai, ia-ti o bicicleta cu viteze. In acest fel vei putea mereu sa iti gasesti viteza care sa ti se potriveasca, astfel incat sa nu pedalezi prea repede sau prea incet. Vei gasi mereu viteza de confort de care ai nevoie pentru a nu te suprasolicita.
Care dintre aceste mituri despre biciclete si biciclisti sunt cele mai populare in cercul tau de prieteni si cu care afirmatii esti de acord?